وبلاگ و وبسایت ، تفاوت ها و شباهت ها
وبلاگ و وبسایت ، تفاوت ها و شباهت ها
در این مطلب می خواهیم نگاهی کامل و جامع به وبلاگ و وبسایت داشته باشیم و این دو اصطلاح اینترنتی را از نظر موارد متعددی بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.
یکی از مهمترین تحولات مهم در ارتباط با وبلاگ ها ، تبدیل آن به یک رسانه محاوره ای بود. تعداد زیادی از مولفین و نویسندگان وبلاگ ها از وبلاگ خود برای بحث در ارتباط با موضوعات مورد علاقه و یا موضوعات گفته شده توسط سایر نویسندگان در وبلاگ های دیگر استفاده و با بکارگیری لینک های متعدد، امکان دنبال نمودن مباحث مورد نظر را در اختیار خوانند گان قرار می دهند. حال سوال اصلی اینجاست تفاوت و شباهت های وبلاگ و وبسایت در چیست؟
وبلاگ (Weblog) چیست؟
وبلاگ از دو واژه وب و Log تشکیل شده است. Log در علم کامپیوتر به معنای فایلهایی که رخدادها را ثبت میکنند میباشد. همچنین به معنای گزارش روزانه نیز هست.
وبلاگ (بلاگ) صفحهای رایگان در اینترنت برای قرار دادن مطالب است. محتوایی که توسط نویسنده در وبلاگ قرار میگیرد، به ترتیب زمان قرار دادن آن، نمایش داده میشود بدین صورت که جدیدترین مطلب در ابتدا ارائه میگردد.
امروزه وبلاگها دارای محتوای متنوعی از جمله عقاید شخصی، علمی، هنری، مذهبی، سیاسی، فرهنگی و… هستند. وبلاگ نویسی اهداف مختلفی را در بر میگیرد که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد: ارتباط با دیگران و ایجاد تعامل، بیان گزارشات روزمره و وقایع توسط اشخاص، آموزش، ارائه اخبار و رویدادهای سیاسی، تجارت الکترونیک و…
تاریخچه وبلاگ
برخی بر این عقیدهاند که تیم برنرزلی اولین وبلاگ را ارائه داد، همچنین دیوید واینر وبلاگ Scripting News را در سال ۱۹۹۹ ایجاد کرد. براد فیتز پاتریک نیز در همان سال Live Journal را ارائه داد. همچنین pitas.com توسط اندرو اسمیلز به منظور ایجاد صفحات خبری عرضه گردید. سرانجام Blogger.com توسط اوان ویلیامز و مک هوریان ارائه شد.
در فاصله بین سال های ۱۹۹۶ تا ۱۹۹۷ که در طراحی سایت و طراحی پرتال از آن به عنوان انفجار وب ، نام برده می شود ، چندین وبلاگ جدید دیگر نیز ایجاد گردید . از وبلاگ های اولیه می توان به وبلاگ Dave Winner ، وبلاگ Berger و Cameron Barrett ، اشاره کرد.
اما در ادامه وبلاگ نویسان ، علاقه به ایجاد وبلاگ هایی پیدا کردند که در آن مطالبی را درج می کردند که خود تمایل به خواندن آن را در آینده داشتند مثل دفترچه خاطرات شخصی. بدین ترتیب ، وبلاگ ها بسیار شخصی و دارای شخصیتی خاص برای خود شدند .
وبلاگ نویسی فارسی در ایران در سال ۱۳۸۱ با پرشین بلاگ (persianblog.ir) آغاز گردید. سپس بلاگ اسکای (blogsky.com) و میهن بلاگ (mihanblog.com) شروع به کار کردند. تا اینکه در آذر ۱۳۸۳ blogfa.com راه اندازی گردید.
بازرترین ویژگی های وبلاگ
رایگان بودن
سادگی و عدم نیاز به دانش برنامه نویسی و طراحی سایت
امکان آرشیو مطالب
ارائه مطالب به صورت عکس، صوت و فیلم
و…
وبسایت (Website) چیست؟
یک وب سایت با نام دامنهای که به صورت اختصاصی برای آن ثبت گردیده، فراخوانی میشود. بنابراین به منظور داشتن یک وب سایت نیاز به طراحی سایت، تهیه دامنه و میزبانی میباشد.
اهداف راه اندازی وبسایت
اطلاع رسانی و ارائه اخبار داخلی (سازمان، دانشگاه و…) و یا عمومی (خبرگزاری ها)
تجاری (معرفی محصولات، خدمات، بازاریابی، تبلیغات، فروش آنلاین، تجارت الکترونیک و…)
آموزشی (به صورت رایگان و یا با پرداخت هزینه)
پورتالهای سازمانی، ارگانها و مراکز دولتی برای ارائه خدمات عمومی و یا استفاده درون سازمانی و…
مهمترین ویژگی های وب سایت
پیچیدگی طراحی سایت (نیاز به دانش برنامه نویسی)
هزینه بر بودن
امکان ایجاد تغییرات مختلف در ظاهر و محتوا
تنوع بالا در ابزارهای طراحی و زبانهای برنامه نویسی مورد استفاده
خب حال که جزئیات وبلاگ و وبسایت را خواندیم می توانیم بهتر تفاوت های آنها را یاد بگیریم. در زیر به مهمترین تفاوت های وبلاگ و وبسایت خواهیم پرداخت :
اغلب وب سایتها به صورت حقوقی (متعلق به شرکتها، سازمانها و…) هستند. اما وبلاگها اکثرا شخصی و با مالکیت حقیقی هستند.
طراحی سایت پیچیدهتر از وبلاگ و نیازمند دانش مرتبط با کامپیوتر است.
طراحی سایت هزینه بر است اما وبلاگ رایگان است و در آن تبلیغات تامین کننده هزینه هستند.
به روزرسانی وبلاگ بسیار آسانتر و سریعتر از وب سایت است.
وب سایتها اغلب به ارائه محصولات، بازاریابی، تبلیغ و… میپردازند. اما وبلاگها حاوی اطلاعات شخصی و رویدادهای روزمره است.
وبلاگ محیطی مناسب برای تعامل افراد و گروهها در مقایسه با وب سایت فراهم میکند و بیش از آن با مخاطب در تعامل است.
محتوای وبلاگ در یک صفحه و به ترتیب زمان قرارگیری مرتب میشود. اما مطالب یک سایت در بخشها و صفحات مختلف دستهبندی و ارائه میشود.
در مجموع میتوان گفت وب سایتها و وبلاگها هر دو مکانی برای ارائه اطلاعات هستند. یک وب سایت اغلب اطلاعات مربوط به سازمانها، شرکتها، تبلیغات محصولات و… را در بر میگیرد.
اما وبلاگ شامل مطالب با موضوعات مختلف است که توسط اشخاص ارائه میشود. هر کدام از این دو با توجه به ویژگیهایشان مزایا، معایب و کاربردهای متفاوتی دارند.