آموزش جاوا برای اندروید — مقدماتی تا پیشرفته + رایگان
امروزه کمتر کسی هست که با سیستم عامل ها در گوشی های تلفن همراه آشنایی نداشته باشد و اکثرا می دانیم که در حال حاضر اندروید، به عنوان پر طرفدارترین سیستم عامل برای گوشی های موبایل مورد استفاده قرار می گیرد و در اصل اندروید سهم بزرگی از سیستم عامل های تلفن همراه دارد. زبان رسمی اندروید، جاوا است و برای یادگیری و آموزش زبان جاوا باید مراحل گام به گام طی کنیم تا بتوانیم به عنوان طراح اپلیکیشن های اندرویدی، برنامه های مناسبی را تولید و منتشر کنیم.
زبان برنامه نویسی جاوا توانسته است به خوبی تمامی احتیاجات طراحان و برنامه نویسان سیستم عامل اندروید را برطرف کند تا بتوان برنامه های موبایلی جذاب و کاربردی بسازیم. در این مقاله به معرفی آموزش جاوا برای اندروید و خصوصیات این زبان برنامه نویسی خواهیم پرداخت، پس با کدنویسی به زبان ساده همراه باشید.
پیدایش موبایل های هوشمند از گذشته تا امروز
از ابتدا که به یاد داریم اکثر گوشی های تلفن همراه دارای کلیدهای فیزیکی بود و ظاهری ساده و سنگین تری نسبت به موبایل های فعلی داشتند.
کم کم گوشی های تلفن همراه پیشرفته تر شد و هر روز شاهد پیشرفت تکنولوژی مربوط به این حوزه برای سرعت، دقت و جذابیت بالاتر بودیم. شرکت های دارای تکنولوژی مختلفی سعی کردند در این بازار پر سود وارد شوند.
ولی یک نقص وجود داشت که آن هم سیستم عامل مجهز و مناسب برای گوشی های همراه بود که بتواند تمامی اطلاعات ما را براحتی مدیریت کند.
با استفاده از اصول برنامه نویسی یاد می گیریم که چطور سیستم عاملی را برای گوشی های تلفن همراه طراحی کنیم تا بتواند نیازهای جدید و بروز ما را برآورده کند. برای کسب اطلاعات لازم در زمینه آموزش برنامه نویسی فرادرس می توانید به لینک زیر مراجعه کنید.
وجود یک نرم افزار همه کاره همانند سیستم عامل های تحت دسکتاپ که بتواند برنامه های متنوعی را بر روی گوشی های تلفن همراه نصب کند، به اینترنت متصل شود و مدیریت کارهای روزمره مان را انجام دهد، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته بود.
کم کم با ظهور گوشی های تلفن هوشمند، توانستیم با استفاده از سیستم عامل اندروید نیازهای اولیه خود نسبت به داشتن یک وسیله ارتباطی را برطرف کنیم.
اندروید Android محبوب ترین سیستم عامل موبایل
عبارت اندروید Android از نظر لغوی به معنی ربات انسان نما است، امتیاز سیستم عامل اندروید در سال 2005 توسط شرکت گوگل که در حال حاضر بروزرسانی آن را انجام می دهد، خریداری شد.
شرکتی که سیستم عامل اندروید را طراحی و منتشر کرده بود به رهبری اندی رابین توانسته بود نیازهای ابتدایی یک نرم افزار کلیدی مدیریت موبایل را انجام دهد. اندروید که بر پایه ی هسته ی لینوکس و به صورت متن باز طراحی شده از ابتدا برای دستگاه های لمسی مثل تلفن همراه و بعدا برای تبلت ها بهینه سازی شد.
ولی اکنون این سیستم عامل برای گجت های پوشیدنی مانند ساعت هوشمند، تلویزیون هوشمند، سیستم های خودرو و … گسترش پیدا کرده است.
اندروید در سال 2011 توانست لقب پرکاربردترین سیستم عامل موبایل را از آن خود کند و همچنین در سال 2013 هم بعنوان پرکاربردترین سیستم عامل تبلت به همه معرفی شد و جای پای خود را در این زمینه محکم کرد. این سیستم عامل از سال 2017 توانسته است ماهانه بیشتر از 2 میلیارد کاربر فعال داشته باشد که البته هر روز هم در حال افزایش است.
سیستم عامل اندروید با زبان برنامه نویسی جاوا نوشته شده که این زبان برای طراحی رابط کاربری آن هم بکار گرفته شده و برای ساخت هسته ی اندروید نیز زبان برنامه نویسی C مورد استفاده قرار گرفته و همچنین برای نوشتن کتابخانه های اندروید از زبان سی پلاس پلاس بهره گرفته شده است.
امروزه علاقمندان زیادی در دنیا به توسعه اندروید کمک می کنند تا با استفاده از آموزش برنامه نویسی اندروید، این سیستم عامل را بیش از پیش معرفی کنند و گسترش دهند. شما هم می توانید با استفاده از فیلم های آموزشی موجود اطلاعات لازم جهت آموزش جاوا برای اندروید را بدست بیاورید.
انواع نرم افزارهای تحت موبایل
بعد از شناخت اولیه از سیستم عامل اندروید وقت آن است که درباره ی انواع نرم افزارهای تحت موبایل بیشتر بدانیم و با آنها آشنا شویم.
تقسیم بندی انواع نرم افزارهای موبایل شامل موارد زیر است :
- برنامه های تحت وب Web
- برنامه های هیبرید Hybrid
- برنامه های نیتیو Native
نرم افزارهای تحت وب Web
در اصل این برنامه ها به عنوان یک نرم افزار شناخته نمی شوند و بیشتر به صورت یک وبسایت اینترنتی هستند که به صورت کاملا انعطاف پذیر بر روی هر سیستمی می توان از آنها فقط برای اتصال به اینترنت استفاده کرد.
این نوع از برنامه های تحت وب مخصوص یک موبایل طراحی شده اند و هر کاربری می تواند با استفاده از یک مرورگر در گوشی موبایل خود با آنها کار کند.
برای ساخت نرم افزار های تحت وب باید با بهره بردن از تکنولوژی HTML5 انواع برنامه ی اینترنتی را طراحی کرد. برای اجرای این برنامه ها کافی است که آدرس اینترنتی نرم افزار را در هر مرورگری وارد کنیم و در محیط شبیه سازی شده آن با برنامه های طراحی شده کار کنیم.
نرم افزارهای هیبریدی Hybrid
این مورد از نرم افزارهای موبایلی مشابه نرم افزارهای تحت وب هستند با یک تفاوت که حتما لازم نیست افراد برای اجرای این نرم افزار حتما در مرورگر گوشی آنها را اجرا کنند و می توان به صورت نمایش دیداری در صفحات وب این نرم افزار را مشاهده کرد.
نرم افزارهای هیبریدی با استفاده از زبان جاوا اسکریپت و HTML و CSS طراحی و توسعه یافته اند و بعد از آن هم با بهره بردن از نرم افزارهای مثل Cordova می توان آنها را به یک نرم افزار نیتیو Native تبدیل کرد.
نرم افزار Cordova این امکان را فراهم می کند تا بدون نوشتن کدهای برنامه نویسی یک نرم افزار تحت وب را به یک اپلیکیشن قابل اجرا برای هر پلتفرمی تبدیل کنیم تا خصوصیات کامل یک نرم افزار قابل نصب روی گوشی یا نرم افزارهای Native را داشته باشد.
نرم افزارهای نیتیو Native
برای طراحی و ساخت نرم افزارهای Native باید از زبان های برنامه نویسی اصلی هر سیستم عاملی استفاده کنیم.
که برای انتشار نرم افزارهای اندرویدی باید از زبان جاوا استفاده کنیم و همانطور که قبلا اشاره شد سیستم عامل اندروید هم با زبان جاوا نوشته شده است.
در این نوع از نرم افزارها که بیشتر مرسوم هستند باید از یک کامپایلر استفاده کنیم تا نرم افزارها را همراه با کدهای برنامه نویسی نوشته شده کامپایل کنیم تا با این روش بازدهی و عملکرد برنامه ها افزایش یابد.
حالا که با انواع نرم افزارهای موبایلی آشنا شدیم به سراغ معرفی دقیقتر روش ساخت نرم افزارهای Native با زبان برنامه نویسی جاوا می رویم.
سیستم عامل های موجود که برای گوشی های تلفن همراه می شناسیم معمولا 2 مورد است. این دو سیستم عامل هرکدام با اسلوب و ساختار خاص خود طراحی و توسعه داده شده اند که شامل 2 مورد زیر است :
- سیستم عامل iOS
- سیستم عامل اندروید
سیستم عامل iOS به صورت انحصاری توسط شرکت اپل برای گوشی های با نام آیفون iPhone طراحی شده اند و به خاطر معماری این سیستم عامل نمی توان آنها را روی گوشی های غیر از آیفون نصب و استفاده کرد.
شما می توانید جهت ساخت و طراحی اپلیکیشن برای گوشیهای اپل با زبان برنامه نویسی iOS شروع کنید تا برای گوشی های آیفون، برنامه های جذابی را طراحی و منتشر کنید.
ولی با توجه به موضوع مقاله ما به سراغ آموزش جاوا برای اندروید می رویم که با زبان برنامه نویسی جاوا طراحی و کدنویسی شده است.
معرفی زبان برنامه نویسی جاوا
اگر بخواهید برای سیستم عامل اندروید هر نوع برنامه ای بسازید باید به سراغ زبان برنامه نویسی جاوا Java بروید و در حقیقت باید زبان اصلی اندروید را زبان جاوا بدانیم.
تعریف : زبان جاوا یک زبان برنامه نویسی شی گراست که با سطح بالا به صورت کاملا ایمن و قوی برای ساخت انواع برنامه های اندرویدی کاربرد دارد.
مثال : نمونه کدی از زبان جاوا که به صورت برنامه ی Hello World جهت آشنایی اولیه می توانیم بنویسیم به صورت زیر است :
class Simple {
public static void main(String args[]) {
System.out. print ln(“Hello World”);
}
}
همانطور که اشاره شد سیستم عامل اندروید نیز خود توسط زبان جاوا طراحی و نوشته شده است و به این دلیل که گوگل متولی توسعه اندروید است، پس پشتیبانی گوگل از زبان جاوا بسیار خوب است.
در حقیقت اکثر برنامه ها و اپلیکیشن هایی که در فروشگاه رسمی گوگل به نام Google Play وجود دارد با زبان جاوا برنامه نویسی شده است.
زبان جاوا را باید بهترین زبان برای کسب آموزش و فراگیری جهت ساخت انواع اپلیکیشن های موبایل و اندروید بدانیم.
چون با بهره بردن از این زبان محبوب می توانیم برای کلیه ی پلتفرم های سیستم عامل اندروید بر روی دستگاه های مختلف مانند تلفن، تبلت، تلویزیون و ساعت هوشمند، سیستم های خودرو و … برنامه های مختلفی را نصب و اجرا کنیم.
برای شروع دوره آموزش زبان برنامه نویسی جاوا می توانید از ابتدا با اصول و چارچوب های این زبان آشنا شوید و برای ساخت اپلیکیشن های موبایل و گجت های هوشمند از کدنویسی با جاوا کمک بگیرید.
ویژگی های برتر زبان برنامه نویسی جاوا
ویژگی های زبان جاوا باعث شده است تا نسبت به زبان های دیگر متمایز باشد. برخی از این ویژگی ها شامل :
- به صورت توزیع شده
- به فرم چند نخی
- زبان شی گرا
- با عملکرد مناسب و بالا
- به عنوان یک مفسر
- پویا و انعطاف بالا
- ایمنی بسیار مطلوب
- مستقل از هر نوع پلتفرم
- به صورت پرتابل و قابل حمل
زبان جاوا به عنوان یکی از قوی ترین زبان های برنامه نویسی می باشد که به وسیله شرکت مایکروسافت و با ترکیب ویژگی های زبان های قوی C و ++C طراحی شده است.
یادگیری زبان جاوا آسان است و چون در زمینه های مختلفی کاربرد دارد کسب آموزش کامل آن می تواند برای شما سودمند باشد.
جاوا بر پایه زبان های برنامه نویسی C و ++C است و تا حدودی به ساختار آن ها شباهت دارد پس کسانی که قبلا تجربه کار با این زبان ها را دارند می توانند راحتتر با جاوا شروع کنند.
جاوا به خاطر داشتن سطح بالا در بین زبان های برنامه نویسی دیگر برای انسان قابل درک و فهم بهتری است.
شروع آموزش برنامه نویسی با زبان جاوا
در ابتدا باید بدانیم که برای آموزش جاوا برای اندروید نیاز به نرم افزار توسعه دهنده مخصوص و مناسبی هست تا بتوانید کدهای نوشته شده را کامپایل کنیم و در یک ماشین اجرای مجازی برنامه های تولید شده را مشاهده کنیم.
برای شروع کار با جاوا باید کدهای این زبان را با یک ماشین مجازی به نام JDK اجرا کنیم. در اصل با استفاده از JDK می توانیم کدهای نوشته شده با زبان جاوا را به یک فایل قابل اجرا بر روی گوشی های اندرویدی تبدیل کنیم. براحتی می توانید این برنامه را از وبسایت اوراکل دانلود و نصب کنید.
حال برای اینکه بتوانیم کدنویسی با زبان جاوا را شروع کنیم باید با استفاده از نرم افزاری به نام اکلیپس Eclipse کلیه ی قواعد و چارچوب های برنامه نویسی با جاوا را انجام دهیم.
محیط نرم افزار Eclipse جهت شروع کار برای افراد تازه کار مناسب است. از ابتدا این نرم افزار برای کدنویسی با زبان جاوا انتخاب شد و هنوز هم جایگاه خود را دارد. ولی پس از مدتی شرکت گوگل ابزار اختصاصی خود را برای برنامه نویسی جاوا معرفی کرد که این ابزار، اندروید استودیو Android Studio نام دارد.
همانطور که اشاره شد اگر تازه می خواهید آموزش جاوا را شروع کنید بهتر است با نرم افزار Eclipse شروع کنید و برای مراحل بعدی و توسعه اپلیکیشن ها با نرم افزار Android Studio کار کنید.
برای شروع کدنویسی برای برنامه های اندرویدی باید با آموزش اپلیکیشن موبایل آشنا باشیم تا با استفاده از آن نرم افزارهای جذاب و کاربردی طراحی کنیم.
هر دو ابزار به صورت رایگان و مستقیما در دسترس همگان قرار دارد و برای هر نوع سیستم عامل شامل ویندوز، مک و لینوکس توزیع شده است که می توانید از وبسایت رسمی آنها دانلود و نصب کنید.
چرا آموزش جاوا برای اندروید مناسب است؟
زبان برنامه نویسی جاوا به گونه طراحی و نوشته شده است تا افراد مبتدی بتوانند به سادگی آن را فرا بگیرند.
این زبان دارای نظم ساختاری مطلوبی است که تمامی دستورات و چارچوب های آن دارای قواعد مشخصی هستند.
با استفاده از زبان جاوا می توان خیلی از سختی و پیچیدگی های سطح ماشین را برطرف کرد تا توسعه دهندگان نیازی به درگیر شدن درباره ی جزئیات سطح ماشین نداشته باشند. این مزیت مهم باعث شده است که کاربران و علاقمندان زیادی برای یادگیری و آموزش اندروید به سراغ زبان جاوا بیایند.
از مهمترین مولفه های زبان جاوا پشتیبانی کامل از شی گرایی است که می توان مسائل سخت و طولانی را به سادگی با تقسیم به بخش های کوچکتر حل کرد. در بین بسیاری از زبان های برنامه نویسی شی گرا، زبان جاوا دارای شفافیت ساختاری است که می توان با آن براحتی به تعریف انواع اشیا و کلاس ها بپردازیم.
تمامی این ویژگی های جالب باعث شده است تا برای ساخت اپلیکیشن های اندرویدی به سراغ آموزش جاوا برای اندروید برویم.
جمع بندی درباره آموزش جاوا برای اندروید
در این مقاله با اصول و چارچوب های برنامه نویسی موبایل و گوشی های تلفن همراه آشنا شدیم و در مورد سیستم عامل محبوب اندروید که ساختار و طراحی آن توسط زبان جاوا شکل گرفته است صحبت کردیم.
ضرورت آموزش جاوا برای اندروید به گونه ای است که باید با استفاده از مفاهیم و اطلاعات کامل به آنها مسلط شویم که این مهم با کسب آموزشهای لازم میسر میشود. با دسترسی به منابع ارزشمندی که فرادرس در اختیار عموم قرار داده است می توان به این مهم دست یافت.