بررسی و معرفی

رشته بانکداری بین الملل چیست؟ — معرفی رشته مدیریت امور مالی و بانکی

افراد زیادی هستند که به بحث امور بانکی و بانکداری علاقمند هستند و البته خیلی از افراد هم می خواهند در این زمینه مشغول به کار شوند، از آنجایی که تعداد این افراد هم برای تحصیل در رشته ی بانکداری و هم اشتغال در بانک ها زیاد است می خواهیم با مفهوم رشته بانکداری بین الملل، صحبت کنیم. در ادامه این مطلب می خواهیم با مفهوم بانکداری، وظایف کارمند بانک و مدیریت امور بانکی آشنا شویم.

آشنایی با مفهوم بانکداری

برای یادگیری آموزش های لازم در زمینه امور مالی و بانکی راه های مختلفی هست که البته مهمترین آنها گذراندن دوره های تحصیلی از طریق دانشگاه است. در ابتدا باید با مفهوم بانکداری آشنایی اولیه پیدا کنیم.

تعریف : منظور از بانکداری، مجموعه ای از اقدامات موثر در عملیات بانکی است که این اقدامات شامل سیاست های مالی، سازماندهی آنها و برنامه ریزی و اجرا می باشد.

مدیریت تجهیزات و اختصاص دادن منابع مالی در بازار پول و اعتبار را بانکداری می گویند.

هر بانکی برای اینکه بتواند مشتریان خود را جذب کند نیاز به بازاریابی و تبلیغات موثر است تا افراد ترغیب به سرمایه گذاری پول و منابع ارزی خود در آن شوند.

رشته بانکداری بین الملل چیست؟ — معرفی رشته مدیریت امور مالی و بانکی

البته این بازاریابی بانکی تا قبل از این به صورت سنتی بود و افراد برای انجام کلیه خدمات بانکی حتما باید به صورت حضوری در بانک ها حاضر می شدند. برای یادگیری جامع دروس حسابداری به مجموعه آموزش‌های فرادرس در لینک زیر مراجعه کنید:

با ورود عصر دیجیتال به حوزه مالی و بانکی، شاهد شکوفایی خوبی در این زمینه بودیم و مشتریان در بستر وب و اپلیکیشن های موبایلی می توانند به جز واریز پول، کلیه خدمات مالی را دریافت کنند و یا می توانیم با پرداخت الکترونیک از سایت های مختلف خدمات دریافت کنیم.

البته در حال حاضر کیوسک های متعددی در سطح جامعه از طرف بانک شهر زیر نظر شهرداری استان ها وجود دارد که افراد می توانند براحتی واریز پول نقد خود را هم از طریق دستگاه های موجود انجام دهند.

معرفی رشته مدیریت امور بانکی

برای اینکه بتوانیم رشته بانکداری بین الملل را به خوبی بشناسیم باید در مورد رشته مدیریت امور بانکی اطلاعات کاملی بدست بیاوریم. یکی از رشته های تحصیلی که مخصوصا برای حوزه بانکداری معرفی شده است، رشته مدیریت امور بانکی است که سهم قابل ملاحظه ای در آموزش افراد برای ورود به بازار کار امور مالی و بانکی را داشته و توانایی های لازم برای انجام خدمات بانکی را در طول دوره های آموزشی ارائه می کند.

دوره کارشناسی برای رشته مدیریت امور بانکی از جمله رشته های تحصیلی موجود در آموزش عالی ایران است که در جهت آموزش متخصصین و کارشناس های مدیریت امور مالی و بانکی هدف گذاری شده است. از جمله موارد مهمی که باید در زمینه مدیریت امور بانکی باید در نظر گرفت بانکداری بدون ربا است که به آن بانکداری اسلامی می گوییم و در ادامه ی تخصص های بالاتر می توانیم به مبحث مدیریت بانک های بین المللی برسیم. رشته تحصیلی مدیریت امور بانکی به 2 حوزه مهم و اصلی تقسیم می شود :

بانکداری داخلی

بانکداری داخلی به کلیه ی اقدامات و فعالیت های مورد نیاز برای ساماندهی مدیریت شعبه های بانکی در سطح کشور، اعتبارات بانکی، سرمایه گذاری ها، خدمات بانکی و .. گفته می شود.

بانکداری بین الملل

بانکداری بین الملل به کلیه مباحث مربوط به ارتباط با بانک های خارج از کشور شامل صادرات، اعتبارات ارزی، اسناد، واردات و … گفته می شود.

رشته بانکداری بین الملل چیست؟ — معرفی رشته مدیریت امور مالی و بانکی

در مورد مدیریت بانکی باید اهداف مهمی در زمینه مدیریت منابع مالی همراه با روابط اقتصادی موثر و مرتبط با فعالیت های مالی و بانکی داشته باشیم و در کنار آن باید به توزیع مدیریتی در زیر مجموعه های بانکداری توجه ویژه ای شود.

مدیریت امور بانکی فقط مربوط به امور مالی بانک ها نیست و برای توزیع منابع مالی باید با بخش صنعت، حمل و نقل، بیمه ها، بخش کشاورزی و… ارتباط داشته باشیم.

شرایط لازم برای ورود به رشته بانکداری بین الملل و مدیریت امور بانکی

مانند هر رشته تحصیلی دیگر وقتی بخواهیم حرفه و تخصصی را برای آینده شغلی و کاری خود انتخاب کنیم باید متوجه شویم استعداد و توانایی های لازم برای کار در آن زمینه را داریم یا خیر؟

  • در مورد رشته بانکداری بین الملل و مدیریت امور بانکی هم به همین صورت است که باید با مباحث مالی همراه با فرمول های ریاضی، مهارت های حسابداری، روانشناسی،مهندسی کامپیوتر و نرم افزار، مدیریت مالی، مهندسی برق و … آشنایی داشته باشیم و دروس ارائه شده در آنها به طور کامل یاد بگیریم.
  • به غیر از مباحث علمی و درسی باید به روحیات افراد توجه ویژه ای شود، مثلا کسی که می خواهد به عنوان یک کارمند بانک شروع به فعالیت کند باید با صبر و حوصله کار کند و شرایط محیط اداری و طرز برخورد با ارباب رجوع و مشتریان را بداند.
  • حداقل به مدت 8 ساعت باید پشت میز کار و کامپیوتر باشد و با احترام و اخلاق خوب با مشتریان صحبت کند.
  • شعار همیشه حق با مشتری است را در عمل اجرایی کند، توانایی تحلیل مباحث مالی با پایه ریاضیات قوی را داشته باشد.
  • البته همانطور که شغل بانکداری حساس و پر استرس است، مزایا و تسهیلات و امنیت شغلی خوبی دارد که در کمتر شغلی می تواند آن را پیدا کرد.

سرفصل های دروس رشته بانکداری بین الملل

رشته مدیریت امور بانکی مانند هر رشته تحصیلی دیگر دارای دروس و مطالب علمی مختلفی است که برای آشنایی علاقمندان ورود به این رشته تحصیلی، در ادامه بیان می کنیم. سرفصل های رشته مدیریت امور بانکی شامل 3 بخش زیر می باشد :

  1. دروس عمومی
  2. دروس پایه و اصلی
  3. دروس اختصاصی
  • دروس عمومی رشته بانکداری بین الملل

دروس عمومی که مشخص است و در هر رشته تحصیلی باید تعدادی دروس عمومی را بگذرانیم. تعداد دروس عمومی بین 20 تا 23 واحد می باشد.

رشته بانکداری بین الملل چیست؟ — معرفی رشته مدیریت امور مالی و بانکی

  • دروس پایه و اصلی رشته بانکداری بین الملل

دروس پایه بر طبق رشته های مختلف مفاد آموزشی مطابق با آن را خواهد داشت. که در مورد رشته مدیریت امور بانکی، دروس پایه شامل ریاضیات، روانشناسی، حسابداری، حقوق، حسابرسی، حسابداری صنعتی، مدیریت مالی و … می باشد.

مفاد آموزشی دروس پایه و اصلی در رشته مدیریت امور بانکی به طور دقیق شامل موارد زیر می باشد :

روانشناسی عمومی اقتصاد خرد ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت 1 و 2 حقوق اساسی
حقوق تجارت مالیه عمومی دولت ها مبانی سازمان و مدیریت حسابرسی 1
روش های تحقیق و مأخذ شناسی پژوهش عملیات 1 و 2 مدیریت رفتار سازمانی جغرافیای اقتصادی ایران
اقتصاد کلان آمار و کاربرد آن در مدیریت حقوق و مقررات مدنی اصول حسابداری 1 و 2
فراگرد تنظیم و کنترل بودجه حسابداری صنعتی 1 و 2 مبانی و کاربرد کامپیوتر در مدیریت مدیریت مالی 1 و 2
حسابداری مالیاتی مدیریت منابع انسانی
  • دروس اختصاصی رشته بانکداری بین الملل

منظور از دروس اختصاصی کلیه مفاد آموزشی است که برای تخصص بانکداری باید دانشجویان این رشته بیاموزند. مفاد آموزشی دروس تخصصی در رشته مدیریت امور بانکی به طور کامل شامل موارد زیر می باشد :

اصول بانکداری بانکداری خارجی 1 و 2 نظریه های پولی سازمان های مالی و پولی بین المللی
حسابرسی داخلی بانکها زبان تخصصی بانکداری 1 و 2 بانکداری داخلی 1 و 2 پول و بانک
امور مالی بین المللی ارزیابی طرح های اقتصادی توسعه اقتصای و برنامه ریزی

بعد از گذراندن دوره ی کارشناسی مدیریت امور بانکی و رشته بانکداری بین الملل می توانیم به مقاطع بالاتر یعنی کارشناسی ارشد و دکترا ادامه تحصیل دهیم.

بازار کار بانکداری و متخصص امور بانکی

همانطور که قبلا هم اشاره شد بازار کار رشته مدیریت امور بانکی بسیار مطلوب بوده و تمامی بانک های سراسر کشور از فارغ التحصیلان این رشته برای شغل کارمند بانک استفاده خواهند کرد. عموما کسانی که در این رشته مهارت های لازم و تجربه کاری را کسب کنند بیکار نخواهند بود و می توانند در مسئولیت های مختلفی مشغول به کار شوند. کلیه فارغ التحصیلان رشته مدیریت بانکی می توانند در بانکداری داخلی و بانکداری بین المللی شروع به کار کنند.

رشته بانکداری بین الملل چیست؟ — معرفی رشته مدیریت امور مالی و بانکی

سمت هایی که کارمند بانک در بانکداری داخلی می تواند کسب کند شامل موارد زیر است:

  • مسئول امور حسابداری
  • متصدی امور بانکی
  • مسئول مدیریت مالی
  • تحویل دار
  • معاونت شعبه
  • رئیس شعبه

سمت هایی که کارمند بانک در بانکداری بین المللی می تواند کسب کند شامل موارد زیر است:

  • مسئول اعتبارات ارزی
  • انتقال ارز با سوئیفت
  • حسابدار ارزی
  • مسئول مالی واردات و صادرات
  • متصدی روش های پرداخت بین المللی
  • مبارزه با پولشویی در حساب های ارزی

فارغ التحصیلان مدیریت امور بانکی و رشته بانکداری بین الملل می توانند در زمینه های مختلفی مشغول به کار شوند که برخی از آنها عبارتند از:

  • فعالیت در ادارات و سازمان های مالی با سمت مجری طرح ها و شیوه های بانکداری جدید
  • فعالیت به عنوان مسئول سطوح مدیریتی بانکی بعد از کسب تجربیات و توانایی های لازم
  • فعالیت در شعبه های بانکی برای انجام امور حسابداری و مالی
  • فعالیت به عنوان مسئول شعب، سرپرست بانک و سایر سطوح مدیریتی
  • فعالیت در کلیه امور مالی، منابع انسانی و اداری در ستاد کل بانک ها
  • مدیریت مالی شرکت هایی که بانک ها در آن ها سرمایه گذاری کرده اند.

آشنایی با مهم ترین وظیفه های کارمند بانک

حال که با مشاغل و سمت های مربوط به بخش بانکداری آشنا شدیم بد نیست نسبت به وظیفه های کارمند بانک اطلاعاتی را کسب کنیم. هر کسی در هر پست و مقامی باید وظایف اصلی خود را خوب بداند و به آنها عمل کند.

رشته بانکداری بین الملل چیست؟ — معرفی رشته مدیریت امور مالی و بانکی

یکی از همین موارد مربوط به وظایف کارمند بانک است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

  • برخورد مناسب و در شأن مشتریان و ارباب رجوع
  • درک نیازهای مشتری با پرسش و پاسخ
  • ارائه اطلاعات مفید به مشتریان برای انجام امور بانکی
  • تحویل دادن انواع فرم های مورد نیاز مشتری
  • انجام کلیه امور بانکی شامل افتتاح حساب، واریز و پرداخت و …
  • کنترل کردن فرم های تکمیلی مشتریان و احراز هویت آنها
  • تشکیل پرونده مشتریان برای دریافت انواع تسهیلات
  • ارایه راهنمایی های لازم برای انجام امور مالی در سیستم های بانکی
  • بستن حساب و یا افتتاح مجدد حساب های مالی به درخواست مشتری
  • کنترل کردن سندهای مالی به صورت روزانه و بایگانی اسناد
  • دریافت و بررسی قلابی نبودن پول نقد دریافت شده از مشتریان
  • پراخت و شمارش پول های تحویل داده شده به مشتریان
  • کنترل کردن گردش مالی صندوق به صورت روزانه در پایان وقت اداری
  • پاسخگو بودن کارمند بانک به مسئولین بالاتر مانند معاون و رئیس شعبه

بانکداری اسلامی یا بدون ربا چیست؟

بانکداری اسلامی را می توان یک نوع از بانکداری یا کلیه ی امور بانکی دانست که همراه با احکام اسلامی باشد. این احکام معمولا شامل مسئله ربا و رباخواری و مبارزه با آن است که از آن به عنوان اقتصاد اسلامی نام برده می شود. همانطور که در بالا اشاره شد و تعاریف کاملی از بانکداری و فعالی های یک بانک ارایه کردیم، اگر تمامی خدمات و فعالیت های موجود در سیستم بانکداری بر طبق قوانین و نظر اسلام مدیریت شود به آن بانکداری اسلامی می گوییم.

مدیران بانکی برای اجرای هرچه بیشتر دستورات اسلام در مورد احکام مالی، باید بیشتر به رعایت قوانین اسلامی مبادرت کنند و از ربا و توزیع بی رویه اعتبارات جلوگیری کنند. از توزیع منابع مالی به تمامی مشاغل حرام جلوگیری کنند که این عمل نیز حرام خواهد بود. نظام بانکی بدون ربا براساس فقه اسلامی این است وقتی وام گیرنده پولی را از بانک به عنوان وام می گیرد، نباید پول اضافی را از مشتری دریافت کنند که این مصداق ربا بوده و حرام است.

در بانکداری اسلامی مشتری به عنوان سپرده گذار، پولش را تحت عقد وکالت می تواند نزد بانک قرار بدهد و بانک هم بعنوان وکیل مشتری می تواند پول را در اقتصاد کشور وارد کند و در بخش های صنعتی، کشاورزی، معاملات اقساطی استفاده کند. بانک از داده پول مشتریان به صنایع سود خواهد کرد و به عنوان حق الزحمه خود بخشی از سود کل را بر می دارد و مابقی پول را به مشتری می دهد.

فارغ التحصیلان رشته بانکداری بین الملل بعد از گذراندن تخصص های اصلی در آموزش های امور بانکی می توانند در بانکداری اسلامی به درستی به وظایف خود بپردازند و این روش بانکداری را ترویج دهند. در بانکداری اسلامی، بانک ها فردی را که برای سپرده گزاری می آید به عنوان وکیل می نامند تا در بانک سرمایه گزاری کرده و بانک هم سود حاصل از معامله را به مشتری می دهد.

جمع بندی درباره رشته بانکداری بین الملل

در این مقاله سعی کردیم با مفاهیم بانکی و رشته تحصیلی مدیریت امور بانکی و رشته بانکداری بین الملل به خوبی آشنا شویم و همچنین درباره وظایف کامل یک کارمند بانک و تحصیلات مورد نیاز برای کسب تخصص های لازم صحبت کردیم. اگر بخواهید با کسب آموزش های اصلی در حوزه امور مالی و بانکی به تخصص کافی برسید می توانید با فرادرس که یک مرجعه غنی آموزشی است، مهارت های مورد نیاز خود را درباره حسابداری و امور مالی ارتقا دهید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
نمایش بیشتر

مطالب مرتبط

اشتراک در
باخبرم کن
guest
0 نظرات
جدیدترین ها
قدیمی ترین ها بیشترین رای
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x