بررسی و معرفی

آموزش Canvas — راهنمای گام به گام + معرفی 4 ابزار کاربردی در آموزش مجازی

در سال های گذشته کمتر فکر می کردیم که ممکن است آموزش دوره های تحصیلی و دانشگاهی مان به صورت غیرحضوری باشه و همیشه عادت داشتیم به سر کلاس بریم و به صورت حضوری مطالب را یاد بگیریم. ولی اپیدمی کرونا همه چی رو عوض کرد. آموزش مجازی دیگه بیگانه نیست و باید با استفاده از راه هایی مانند آموزش Canvas به نیاز تحصیل مجازی پاسخ راحتتری داد.

استفاده از سیستم مدیریت آموزشی آنلاین کمک می کند افراد به صورت سیستمی و منظم مشغول به یادگیری و آموزش شوند. در ادامه این مطلب می خواهیم در مورد نرم افزار مدیریت یادگیری تحت وب و سرویس Canvas صحبت کنیم.

سیستم مدیریت آموزشی چیست؟

معرفی سیستم های مدیریت آموزشی بهمراه آموزش Canvas

سیستم مدیریت یادگیری یک سیستم پیاده سازی شده برای موارد آموزشی یک سازمان یا نهاد است که به صورت کاملا اینترنتی یا الکترونیکی اجرا می شود.

با استفاده از آن کلیه ی فعالیت های مربوط به آموزش در یک سازمان به صورت آنلاین و برخط ارائه می شود.

مهمترین کاربرد این سیستم مدیریت یادگیری همانطور که از اسمش برمی آید مربوط ب امر آموزش و یادگیری کلیه ی دروس دانش آموزی و دانشگاهی است که هر مدرسه، دانشگاه، سازمان و نهادی که نیروهایی برای امر آموزش تربیت می کند می تواند از آن استفاده کند.

همانطور که برنامه ی فتوشاپ برای ویرایش و طراحی عکس بکار می رود و نرم افزار مرورگر گوگل کروم برای مرور صفحات و سایت های اینترنتی کاربرد دارد، سیستم مدیریت یادگیری LMS هم برای امر یادگیری در دوره های آموزشی و مدیریت کامل کلاس ها و افراد حاضر در کلاس به صورت کاملا سیستماتیک و کامپیوتری است.

هر نرم افزاری دارای کدهای برنامه نویسی خاص خود هست که جهت طراحی و کدنویسی تولید نرم افزار بکار گرفته می شود. شما هم می توانید جهت آموزش برنامه نویسی فرادرس از همین الان اقدام کنید.

منظور از LMS چیست؟

معرفی سیستم های مدیریت آموزشی بهمراه آموزش Canvas

LMS که مخفف عبارت Learning Management System است ابزاری برای آموزش به صورت آنلاین و الکترونیکی است که به شکل هایی از قبیل 2 مدل رایج انجام می شود :

1- کاربران از راه یک نرم افزار مرورگر اینترنتی می توانند به صورت آنلاین به سامانه ای متصل شود که این سیستم توسط مدیر، دبیران و دانش آموزان ثبت شده مورد بهره برداری قرار می گیرد.

2- یک سرور که مسئول اصلی اجرا و عملکرد مرکزی را ایفا می کند که شامل : ساخت، مدیریت دوره ها، تایید هویت کاربران، معلمان و پیغام ها و … است.

یکی از بهترین نمونه نرم افزارهای LMS، وبسایت Canvas می باشد که در این مطلب می خواهیم به آموزش Canvas بپردازیم.

چه مشاغلی نیاز به یک LMS دارند؟

معرفی سیستم های مدیریت آموزشی بهمراه آموزش Canvas

در حقیقت همانطور که اشاره شد کلیه ی افراد در هر پست و مسندی که هستند نیاز به داشتن اطلاعات آموزشی بروز در زمینه کاری خود را دارند تا بتوانند علاوه بر حفظ سمت به ارتقا شغلی فکر کنند و البته موقعیت شغلی فعلی خود را هم از دست ندهند.

حال سوال اینست که اغلب چه شرکت ها و مشاغلی نیاز به داشتن یک سیستم مدیریت آموزشی را دارند؟

  • حوزه پزشکی و درمان

در مراکز بهداشت و درمان مخصوصا بیمارستان و کلینیک ها بسته به نوع درمان و کادر مجرب در هر حوزه باید شیوه ای صحیح برای آموزش مطالب و توضیحات داشته باشیم.

کلیه ی مدیران و صاحبان شرکت های حوزه بهداشت و سلامت باید شیوه درست استفاده از دستگاه های پزشکی و روش های درمان جدید آنها را به کادر پزشکی در مراکز درمانی ارائه دهند.

  • کسب و کارهای استارتاپی و نرم افزاری

شرکت های بزرگی در حوزه نرم افزار و استارتاپ های جدید وجود دارند که تمامی آنها از نیروهای جوان، خلاق و با انگیزه استفاده می کنند. ولی بروز بودن در زمینه نرم افزار کار سخت و ادامه داری است.

معرفی سیستم های مدیریت آموزشی بهمراه آموزش Canvas

سالانه شرکت های نرم افزاری مانند مایکروسافت، فیسبوک و گوگل هزینه های مختلفی را جهت آموزش پرسنل کاری خود می کنند تا توانایی آنها را برای انجام کارهای خواسته شده ارتقا دهند.

یکی از مباحثی برای استارتاپ های موبایلی مورد نیاز است آموزش برنامه نویسی اندروید است که می توان به ارتقا سطح دانش از این زبان کمک کرد.

شرکت های نرم افزاری متعددی وجود دارند که در زمینه برنامه نویسی موبایل فعالیت می کنند و برای افزایش یادگیری پرسنل خود باید از LMS استفاده کنند.

  • تبلیغات و مارکتینگ

در حوزه پر زرق و برق تبلیغات اگر به اندازه هزینه ثانیه ای که می شود آموزش هم ثانیه ای عقب بیفتد می تواند ضربه سنگینی به اقتصاد و درآمد یک شرکت وارد کند.

به همین خاطر کلیه فعالیت حوزه تبلیغات و بازاریابی باید به صورت ماهانه یا روزانه به اطلاعات و دانش خود بیافزایند که این مهم با بهره بردن از یک سیستم مدیریت آموزشی به شیوه ای نوین می تواند کار بروز بودن آنها را راحتتر کند.

از جمله نمونه های موفق در زمینه آموزش الکترونیکی، نرم افزار Canvas می باشد که در ادامه با آموزش Canvas بیشتر آشنا می شویم.

معرفی برترین برنامه های سیستم مدیریت آموزشی

نرم افزارهای و برنامه های ارزشمندی مختص آموزش آنلاین و مجازی طراحی و تولید شده اند که هر کدام دارای مزایا و معایت خود هستند و هر سازمان و گروهی می توانند با توجه به نیاز های خود آنها را تهیه و استفاده کنند.

در ادامه به معرفی چند مورد از بهترین برنامه های سیستم مدیریت آموزشی خواهیم پرداخت.

1- نرم افزار ادوبی کانکت Adobe Connect

معرفی سیستم های مدیریت آموزشی بهمراه آموزش Canvas

همانطور که از نام برنامه برمی آید از سری برنامه های غول نرم افزاری ادوبی است که استفاده از آن می توان در هر جایی از جهان که حضور داشته باشید به ارائه مطالب و آموزش آنلاین و حتی کنفرانس بپردازید.

قابلیت های کلیدی این نرم افزار شامل : 

  • برگزاری انواع وبینار
  • ضبط کلیه ی کنفرانس ها
  • برگزاری نظرسنجی های مختلف
  • به اشتراک گذاری صفحه نمایش برای شرکت کنندگان
  • نمایش انواع فایل های چندرسانه ای عکس، فیلم، صوت و پاورپوینت
  • دسترسی دادن به وبکم برای مشاهده تصاویر شرکت کنندگان
  • اجرای انواع کلاس های درس آنلاین

با استفاده از نرم افزار ادوبی کانکت می توانید کلیه ی کلاس های آموزشی را ضبط کنید تا بتوانید به صورت آنها را مجدد پخش و استفاده کنید.

از معایب این نرم افزار می توان به پشتیبانی نکردن از زبان فارسی در نسخه پیشفرض گفت که امکان پشتیبانی فنی این شرکت برای کاربران فارسی زبان سختتر خواهد بود.

عیب دیگر این برنامه این است که برگزار کننده یک کنفرانس باید حتما این نرم افزار را روی سیستم خود نصب کرده باشد و نسخه تحت وب ادوبی کانکت نمی تواند وبینار آنلاین انجام دهد.

از معایب دیگر این برنامه می توان به عدم پشتیبانی از میکروفون معلم و محصل بر روی سایت های با پروتکل HTTPS است. همچنین در نسخه موبایل حروف به شکل درست نمایشی ندارد.

یکی از زبان های برنامه نویسی که می توان با استفاده از آن برای سیستم عمل ویندوز نرم افزارهای مناسبی طراحی و تولید کرد زبان سی شارپ است که هر کار آموزی می تواند با استفاده از آموزش های پروژه محور فرادرس یادگیری این زبان کاربردی را شروع کند.

2- نرم افزار مودل Moodle

معرفی سیستم های مدیریت آموزشی بهمراه آموزش Canvas

نرم افزار مودل یک برنامه کاملا رایگان برای ارائه سیستم مدیریت آموزشی است که برای یادگیری به صورت کاملا مجازی آماده شده است.تمامی معلمین قادر خواهند بود به سادگی دوره های آموزشی خود را در آن طراحی و پیاده سازی کنند.

از جمله ویژگی هایی که می توان برای نرم افزار مودل بیان کرد شامل :

  • ایجاد و ارسال انواع تکالیف درسی
  • ارائه مطالب و محتوا در قالب وبلاگ
  • دارای یک لغت نامه اختصاصی
  • ارزشیابی و نمرده دهی آنلاین
  • امکان دانلود و دریافت انواع فایل
  • دارای تقویم آموزشی آنلاین
  • امکان گفتگو و چت بین محصیم و با معلمین

یکی از دلایل مهم برای استفاده از مودل این است که این برنامه به صورت رایگان و اوپن سورس ارائه می شود. در Moodle امکان پشتیبان گیری و سفارشی سازی قرار داده شده است که هر محتوا در قالب های متنوعی قرار بگیرد.

از ویژگی های جالب مودل این است که به برگزار کننده یک کلاس شرایط فروش برخط داده خواهد شد.

ولی از معایب مودل می توان عدم پشتیبانی نسخه اصلی برنامه از زبان فارسی و عدم برگزاری جلسات بزرگ با شرکت کننده زیاد پرداخت که برای کلاس های دانشگاه و آموزشگاهی کارایی بالا ندارد البته نیاز است برای آموزش در سطح گسترده به فکر یک سیستم آموزشی دیگر برویم.

3- ابزار کلاس روم گوگل Classroom

معرفی سیستم های مدیریت آموزشی بهمراه آموزش Canvas

سرویس مدیریت آموزشی رایگان گوگل برای افزایش عملکرد و بهبود سطح یادگیری با تکیه بر فناوری ابری، مجموعه برنامه های تحت وب، تسهیل گردش کار و داشتن ارتباط همیشگی بین معلم و محصلین ایجاد شده است.

با بهره بردن از کلاس درس در این سیستم، معلمین می توانند کلاس های درسی خود را براحتی ایجاد و مدیریت کنند. تکالیف مشخصی را تعریف و توزیع کنید، آزمون های معینی را بسازید و بعد از دریافت بازخورد از محصلین و دانشجویان کار ارزشیابی و نمره دهی را به سادگی انجام دهید.

ابزار کلاس روم با استفاده از ساده سازی فرآیندها، به دبیران و معلمین امکان صرفه جویی در وقت را می دهد تا کلاس های دانش اموزان به صورت موثر ساماندهی کنند.

دانش آموزان و معلمین در هر زمان و مکانی می توانند با هر دستگاه ارتباطی از برنامه ی کلاس روم استفاده کنند. این ابزار گوگل امکان تحلیل و تجزیه کامل و جستجو برای کلیه ی فعالیت های داخل یک سیستم آموزشی را دارد.

با یادگیری و آموزش زبان های برنامه نویسی تحت وب می توان محیط آموزش کلاس را به صورت آنلاین برای فراگیران فراهم کرد. از جمله این موارد آموزش برنامه نویسی PHP است که می توانید با بهره بردن از فیلم های آموزشی متعدد در این زمینه خودتان هم وب سایت پرتال آموزشی طراحی کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید.

4- نرم افزار کانواس Canvas

معرفی سیستم های مدیریت آموزشی بهمراه آموزش Canvas

نرم افزار canvas یک محیط مبتنی بر پردازش ابری بوده که با هزینه و ریسک نگه داری اطلاعات کمتر نسبت به دیگر انواع سیستم مدیریت آموزشی، می تواند برای شما فضای تخصصی برای کار بر روی آموزش و یادگیری کاربران را فراهم کند.

از مهمترین ویژگی های نرم افزار کانواس می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • به اشتراک گذاشتن صوت
  • اشتراک صفحه نمایش معلمان
  • ایجاد و برگزاری انواع آزمون و اعلام ارزیابی 
  • طراحی و ساخت انواع تکالیف
  • دارا بودن وایت برد مجازی برای دانش آموزان

از جمله مزایای خوب نرم افزار canvas دارا بودن فضای کار مشارکتی در یک محیط کلاس است که معلمان و محصلین می توانند در آن منابع آموزشی خود را به اشتراک بگذارند. برای یادگیری و آموزش Canvas به صورت جامع می توانید به لینک زیر مراجعه کنید :

دیگر مزیت خوب کانواس در مورد تقویم کاری است که به کلیه نرم افزارهای تقویمی مرسوم مانند گوگل و iCal متصل می شود که می توان تمامی رویدادها و کلاس ها را در تقویم و گوشی ثبت کنید تا در نرم افزار سر موعد مورد نظر اطلاع داده شود.

از معدود معایب نرم افزار canvas مربوط به مشکل عدم پشتیبانی زبان فارسی در نسخه اصلی نرم افزار در این سیستم مدیریت آموزشی است و همچنین مشکلات فنی در ضبط صداها وجود دارد.

سیستم مدیریت آموزشی Canvas اعلام کرده که به همکاری شرکت Amazon قابلیتی جدید جهت کمک به یادگیری فراگیران به صورت غیر حضوری فراهم خواهد کرد. با استفاده از قابلیت جدید در این سیستم با دریافت صدا بدون کار با کیبورد می توان مراحل آموزش را سرعت بخشید.

آشنایی با محیط آموزش Canvas

نرم افزار آموزشی تحت وب Canvas توسط موسسات آموزشی، دبیران و محصلان برای دسترسی به موارد آموزشی به صورت آنلاین توانسته است با ارتباط برقرار کردن بین افراد زمینه ی یادگیری و آموزش از راه دور را فراهم کند.

مخصوصا در ایام همه گیری اپیدمی کرونا نیاز به داشتن پل ارتباطی بین دانش آموزان و معلمان بیش از پیش حس می شود. البته در کشورمان ایران سیستم شاد به عنوان یک سامانه آموزشی تعاملی آموزش و پرورش معرفی شده است که نقص و کمبودهای خاص خود را دارد.

برای اینکه بتوانیم با امکانات و قابلیت های آموزش Canvas آشنا شویم کافیست به سایت Canvas مراجعه کنیم.

بخش Account

در این بخش می توانید به اطلاعات حساب کاربری خود دسترسی داشته باشید که شامل نام کاربری، نام و نام خانوادگی، رمز عبور، ایمیل و اطلاعات شخصی تان است.

بخش Dashboard 

معرفی سیستم های مدیریت آموزشی بهمراه آموزش Canvas

در بخش داشبود کلیه ی اطلاعیه های مورد نیاز شما که باید یادآوری و نمایش داده شود درج خواهد شد.

بخش Courses 

معرفی سیستم های مدیریت آموزشی بهمراه آموزش Canvas

بخش دوره های آموزشی که اگر شما به صورت دانش آموز ثبت نام کرده باشید کلیه ی دوره های آموزشی که توسط دبیران برای شما تعریف شده است در این بخش نمایش داده می شود.

و اگر هم به صورت یک معلم ثبت نام کرده باشید می توانید در بخش Courses دوره های مشخصی که می خواهید برای آموزش به دانش آموزان تعریف کنید را ایجاد کنید.

برای تعریف یک دوره آموزشی جدید کافی است بر روی گزینه ی Start a New Course کلیک کنید تا در ابتدا نام دوره و بعد از آن لایسنس استفاده از این دوره را مشخص کنید.

معرفی سیستم های مدیریت آموزشی بهمراه آموزش Canvas

در مورد لایسنس دوره باید مشخص کنید که چه کسانی می توانند از این دوره آموزشی استفاده کنند و چه افرادی می توانند از محتوا آن کپی برداری کنند.

در صورتی که کسی بخواهد لینک دوره را با دوستان و دانش آموزان دیگر به اشتراک بگذارد کافیست تا تیک مربوط به …Make course  را فعال کنید.

بعد از ورود اطلاعات فوق بر روی گزینه ی Create Course کلیک می کنیم تا دوره آموزشی ایجاد شود.

بعد از اینکه دوره خود را ایجاد کردیم مشاهده می کنیم که تمامی اطلاعات لازم برای تعریف بخش های دوره آموزشی نمایش داده می شود.

این موارد شامل بررسی نمرات دانش آموزان، ساخت تکالیف،پشتیبانی دوره و … می باشد.

بخش Groups

در این بخش می توانید گروه های کاربری از بین دانش آموزان ایجاد کنید تا بعدا بتوانید برای هرکدام از گروه ها دوره های مورد نظر، تکالیف و آزمون های مشخصی را اختصاص دهید.

بخش Calendar 

بخش تقویم آموزشی است که می توانید در تاریخ های مشخصی که  بر روی تقویم مجازی خود انتخاب می کنید وظایفی را تعریف کنید شامل زمان آزمون و مشاهده تکالیف و همچنین زمان انجام برگزاری کلاس ها.

بخش Inbox

این بخش برای ارسال و دریافت پیام توسط معلمان و دانش آموزان است که برای رفع اشکال و سوالات می توانند با هم در ارتباط باشند.

در چه مواردی از Canvas استفاده کنیم؟

به شکل کلی از جمله زمینه هایی که از سیستم Canvas استفاده می شود برای آموزش دروس و مطالب درسی از راه دور و به صورت مجازی است.

از جمله ویژگی هایی که باعث شده است از این سیستم استفاده کنیم مربوط به ایجاد فضای سفارشی شده آموزشی است که هر معلم و دانش آموزی می تواند در هر شرایطی و زمانی به این نرم افزار تحت وب متصل شده و دوره ی آموزشی خود را پیگیری کند.

معرفی سیستم های مدیریت آموزشی بهمراه آموزش Canvas

پس یکی از مهمترین موارد استفاده آن مربوط به محدود نبودن زمان دوره آموزشی است که برخلاف برگزاری کلاس به صورت سنتی شما موظف هستید در مکان و زمان مشخصی حاضر شوید.

در کنار برگزاری کلاس آموزشی با Canvas می توانید در موارد دیگری از آن استفاده کنیم که شامل برگزاری وبینار ها و کنفرانس های ارائه مطالب است.

در جایی که حاضران در یک اجلاس جهانی می توانند در یک دوره ی تخصصی تکمیلی به صورت سمینار شرکت کنند و از آخرین متدهای آموزشی در حوزه کاری و تحصیلی خود استفاده کنند.

استفاده از این سیستم به کسانی که می خواهند گزارش وضعیت تحصیلی و برگزاری دوره ها را به صورت آنلاین مشاهده کنند نیز کمک ویژه ای خواهد کرد.

جمع بندی در مورد سیستم مدیریت آموزشی و آموزش Canvas

در این مطلب نقدی بر موضوع سیستم مدیریت آموزشی LMS داشتیم و با نیازهای جدیدی که برای کسب دانش و ارائه آموزش جهت ارتقای یادگیری عموم جامعه و مشاغل است صحبت کردیم و در ادامه با یکی از برترین نرم افزارهای مدیریت LMS یعنی آموزش Canvas آشنا شدیم.

یکی از جدیدترین و البته بروزترین سیستم های مدیریت آموزشی با آموزش آنلاین، فرادرس است که با تکیه بر فیلم های آموزشی پروژه محور توانسته است به عنوان بزرگترین دانشگاه مجازی کشور معرفی شود.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
نمایش بیشتر

مطالب مرتبط

اشتراک در
باخبرم کن
guest
0 نظرات
جدیدترین ها
قدیمی ترین ها بیشترین رای
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x