وظایف مدیریت بازاریابی چیست؟ — آشنایی با مهارت های مدیر مارکتینگ موفق
تمامی کسانی که می خواهند در زمینه کسب و کار و تجارت خود موفق شوند، نیاز دارند تا افرادی را به عنوان بازاریاب داشته باشند تا به تبلیغ استفاده از محصولات شان بپردازند. گاهی اوقات هم خود افراد می خواهند شروع به بازاریابی کنند و فعالیت های خود را در این زمینه مدیریت کنند. وظایف مدیریت بازاریابی مشخصی وجود دارد که این افراد باید به آنها مسلط شوند.
در این مطلب می خواهیم ضمن تعریف جامع از مدیر بازاریابی و ویژگی های این شغل، به وظایف مهم مدیریت بازاریابی بپردازیم.
آشنایی با مفهوم بازاریابی
در ابتدای امر قبل از هر چیز باید با مفهوم بازاریابی و مدیر بازاریابی آشنا شویم:
-
بازاریابی چیست؟
بازاریابی به روش هایی گفته می شود که با کمک گرفتن از کلیه کمک های نیروی انسانی و رسانه های ارتباطی، بتوانید نیازهای افراد و مشتریان خود را بفهمید و در جهت فراهم نمودن این نیازها گام بردارید. با انجام درست تلاش های بازاریاب ها می توان به اجرای کامل حرفه ی بازاریابی امیدوار بود.
بازاریابی به روشی گفته می شود که در جهت جذب مشتریان و تلاش برای حفظ آنها انجام شود.
-
مدیر بازاریابی کیست؟
فردی که به عنوان یک مدیر بازاریابی معرفی می شود، مسئولیت راهنمایی و هدایت کردن تمامی راه های بازاریابی را جهت معرفی محصول، خدمات و یک تجارت موفق دارد. مدیر بازاریابی باید بتواند کلیه ی تقاضاهای موجود در بازار تجارت را تخمین بزند و یک تیم بازاریابی را که مدیر آن است، به سمت ارتقا و اجرای تکنیک های مشخص و منحصر به فرد هدایت کند.
این تکنیک ها باید برای جلب نظر و علاقه ی مشتری بکار گرفته شود تا نتیجه ی موفقی داشته باشد. مدیر بازاریابی باید بتواند با تکنیک های منحصر به فرد مخاطبین و افراد علاقمند به محصولات و خدمات کسب و کار خود را به شیوه های گوناگون و جالبی جذب کند.
برای آشنایی کامل با وظایف مدیریت بازاریابی و جزئیات تکنیکها و روشهایی که بازاریابان باید بلد باشند، به لینک زیر در فرادرس مراجعه کنید تا تمام آموزشهای مربوط به این حوزه را به صورت جامع و ویدئویی یاد بگیرید:
در اینجا بد نیست یک تعریف از مفهوم ارزیابی داشته باشیم:
- ارزیابی چیست؟
تعریف: ارزیابی به معنی کلیه تلاش های لازم در جهت تولید کالا و انجام خدمات با کیفیت و قابل قبول است.
معرفی وظایف مشاوره بازاریابی
شخصی که از آن به عنوان یک بازاریاب نام برده می شود، باید بتواند به افراد و کسب و کارهایی که می خواهند در ارایه محصولات و خدمات خود موفق ظاهر شوند، مشاوره دهد.
این مشاوره معمولا به صورت تئوری و با بیان راهکارها همراه است و در شرایط دیگر هم شخص مشاوره دهنده می تواند به عنوان یک پرسنل فعال در شرکت مورد نظر حاضر و فعال بوده و به صورت مستمر به ارایه مشاوره بازاریابی بپردازد.
از جمله وظایفی که یک مشاور بازاریابی باید انجام دهد عبارت است از :
- دریافت کلیه ی نیازهای مهم مشتریان
- برآورده ساختن خدمات و محصولات مورد نیاز مشتریان
- ارایه تمامی خدمات لازم برای مشاوره کسب و کار
- ارایه راهکارهای عملی در جهت فروش بهتر محصولات
- شناسایی عوامل مهم برای جلب نظر مشتریان
- شناسایی مخاطب محصول و جامعه هدف مورد نظر
- به روز بودن با نیاز های جامعه و مشتریان
- ارایه فکر، ایده و راهکار و داشتن خلاقیت در انجام کار
در حقیقت شرط اصلی یک مشاوره بازاریابی موفق این است که بهترین و کامل ترین برنامه ریزی ها را در جهت فروش محصولات و ارایه خدمات به مشتریان و جامعه هدف مورد نظر خود ارائه کند تا بتواند وظایف مدیریت بازاریابی را به خوبی اجرا کند.
آشنایی با اصول مدیریت بازاریابی
از مهم ترین مواردی که با انجام مدیریت بازاریابی باید به آن دست پیدا کنیم، یافتن مشتریان برای محصولات یک شرکت و کسب و کار است. از اصول کاری مدیر بازاریابی این است که در کنار پیدا کردن تقاضا و افزایش مشتری، در شرایط خاصی بتواند با تکنیک هایی که فرا می گیرد، نوع این تقاضا و درخواست ها را تغییر دهد و یا حتی آنها را کاهش دهد.
البته این موارد با اهداف خاصی صورت می گیرد که در تجارت مرسوم است؛ مانند کاهش عرضه در جهت افزایش قیمت یک محصول در یک جامعه و یا کل جهان.
اصل مهمی که هر مدیر بازاریابی باید داشته باشد تلاش برای رسیدن به هدف نهایی است تا بتواند میزان و زمان تقاضاها را مدیریت کند. یک تیم بازاریابی شامل کلیه افرادی می شود که بر روی تبلیغات، فروش، جذب مشتری و خدمات کار می کند و در جهت کسب سود و درآمد بالاتر برای کسب و کار مورد نظر تلاش می کند.
وظایف مدیریت بازاریابی چیست؟
بعد از آشنایی با اصول مدیریت بازاریابی نوبت به یادگیری و آشنایی با وظایف مهم مدیریت بازاریابی است که در ادامه درباره آنها بحث خواهیم کرد. عمده وظایف مهم مدیریت بازاریابی به صورت خلاصه شامل 8 بخش زیر می باشد که عبارتند از :
- بخش فروش
- بخش مونتاژ و خرید
- بخش حمل و نقل
- بخش استاندارد سازی
- بخش مالی و تامین بودجه
- توجه به ریسک پذیری
- آشنایی با اطلاعات بازار
- بخش انبارداری
چرخه ی فعالیت بازاریابی دارای بخش های مختلفی است، چون خدمات و محصولات باید از بخش تولید به سمت مشتری هدایت شود. پس برای کسب و کارهایی که می خواهند بهترین محصولات را برای جامعه هدف و مشتریان خود عرضه کنند لازم است به طور کامل با وظایف مدیریت بازاریابی آشنا شوند.
1. بخش فروش
از مهم ترین وظایف یک بازاریابی کامل و موفق، توجه به بخش فروش است. در حقیقت تمامی این فرآیند می خواهد به بخش فروش برای عرضه بهتر و کاملتر محصولات به مشتریان و خرید آنها کمک کند تا از خدمات ما استفاده کنند و به کالای ما وفادار بمانند. بخش فروش می تواند نقش سازنده ای در جهت کسب هدف اصلی ما یعنی بدست آوردن سود بالاتر کمک کند.
بهترین و با ارزش ترین شرکت های دنیا مانند شرکت های اپل، سامسونگ، گوگل، مایکروسافت و … که اتفاقا همگی در زمینه ی علوم رایانه و اینترنت خدمات و محصولات گسترده ای دارند، برای کسب سود بالاتر تلاش می کنند و در جهت شفاف سازی، میزان درآمد سه ماهه تا یکساله خود را هم منتشر می کنند.
بخش فروش و اثر آن بر سود شرکت بسیار مهم و تعیین کننده است.
در فضای دیجیتالی این روزها، کسب و کارهای نیاز دارند تا با مفاهیم Digital Marketing یا بازاریابی دیجیتالی نیز آشنا شوند. برای همین منظور وارد لینک زیر شوید تا مجموعه آموزش های مرتبط با این حوزه را در فرادرس مشاهده کنید:
2. بخش مونتاژ و خرید
در این بخش باید شناخت دقیقی از خرید مواد اولیه، کیفیت آنها و قیمت تمام شده داشته باشیم. مولفه های یک خرید مناسب و موفق می تواند در زمینه ی قیمت، خدمات و کیفیت آن باشد. محصولات خریداری شده می تواند بنابر نظر مشتری هر کدام از مولفه های فوق را تغییر دهد، به طور مثال اگر بخواهیم کیفیت کالای مورد نظر مشتری را کاهش دهیم باید با قیمت پایینتر مواد اولیه را خریداری کنیم.
همچنین بعد از خرید مواد اولیه باید در بخش مونتاژ که شامل ترکیب کردن اجزاء یک سیستم با همدیگر و تولید محصول نهایی می باشد به کیفیت انجام کار آن دقت کنیم. در بخش مونتاژ همان قطعات اولیه خریداری شده جهت ورود به چرخه ی مونتاژ استفاده می شوند.
در قسمت مونتاژ معمولا هرکدام از پرسنل شاغل یک وظیفه مشخص دارد و این وظایف از فرد به فرد دیگری منتقل می شود تا با تکمیل قطعات موجود، کالای نهایی تولید شود. به طور مثال می توانیم به خط مونتاژ و تولید خودروهای سواری اشاره کرد که هر شخصی وظیفه ی افزودن یک قطعه به خودرو را دارد.
3. بخش حمل و نقل
همانطور که از نام حمل و نقل مشخص است این بخش شامل ابزارهای فیزیکی لازم برای انتقال کالا از شرکت و کارخانه ی تولید کننده به مرکز فروش و مراکزی که درخواست مصرف دارند، می باشد. حمل و نقل فقط برای تحویل محصول نهایی نیست و در مورد تهیه مواد اولیه نیز مهم است. روش های حمل و نقل معمولا شامل استفاده از کامیون، کشتی، خط لوله، قطار و مسیر هوایی با هواپیما می باشد.
4. بخش استاندارد سازی
استاندارد سازی به مفهوم ایجاد استانداردها و مشخصات خاص برای کالاهای تولیدی است که طبق ویژگی هر محصول و نوع تولید آن متفاوت است. این مشخصات خاص عبارتند از اندازه، حجم، وزن و کنترل کیفیت کالا مانند شکل ، ظاهر، طعم، رنگ، بو و … بوده که بنابر نوع هر محصول می تواند اندازه گیری شود.
بعد از استاندارد سازی باید درجه بندی محصولات انجام شود که به ما کمک خواهد کرد درجه کیفی خاصی برای هر دسته از محصولات در نظر بگیریم، به طور مثال :یک ستاره، سه ستاره و یا پنج ستاره.
5. بخش مالی و تامین بودجه
از دیگر وظایف مدیریت بازاریابی این است که بتواند بر امور مالی و بودجه شرکت نظارت کامل داشته باشد. یک مدیر بازاریابی باید بتواند از سرمایه و اندوخته یک سازمان در جهت رفع نیازهای مالی اقدام کند. این مورد بیشتر برای خرید مواد اولیه و هزینه های قطعات مورد نیاز جهت تولید می باشد، هزینه ی دیگر مربوط به تبلیغات محصول و خدمات است.
امروزه شرکت های بزرگ هزینه های بالایی را در زمینه تبلیغات صرف می کنند که برای معرفی و شناساندن محصولات خود لازم می دانند.
6. توجه به رسیک پذیری
معمولا از واژه ی ریسک در بخش سرمایه گذاری و یا بورس نام برده می شود و در بحث مربوط به مدیریت بازاریابی منظور از ریسک، احساس خطر مالی می باشد و می تواند موقعیت های ناشناخته را که باعث ضرر و زیان می شود بر یک صنعت و شرکت تحمیل کند. این ضرر ها می تواند بخاطر کاهش یافتن قیمت محصولات،مستهلک شدن، بلایای طبیعی مانند آتش سوزی، سیل، زلزله و … ایجاد شود.
خطراتی که می تواند در هنگام تولید محصول متوجه یک شرکت شود را هم باید به مدیریت ریسک پذیری اضافه کرد که شامل نوسان برق، کاهش نیروی متخصص، خرابی دستگاه ها، کاهش و افزایش قیمت قطعات اولیه و … می باشد.
7. آشنایی با اطلاعات بازار
در مورد نقش اطلاعات بازار باید به صورت مفصل در مقاله دیگری صحبت کنیم ولی تاثیر اطلاعات بازار در مدیریت بازاریابی می تواند به کاهش و یا افزایش تولید، عرضه و تقاضا مربوط باشد که در بعضی از مواقع کنترل آن از دست مدیر بازاریابی نیز خارج است.
8. بخش انبارداری
هر کدام از وظایف مدیریت بازاریابی اهمیت خاص خود را دارد و بخش انبارداری هم یکی از همین موارد است. در مورد نحوه انبارداری صحیح مباحث زیادی هست که در این مقاله به طور کامل قابل بیان نیست. ولی صرفا باید بدانیم که انبار کردن محصولات شامل مراقبت و نگه داری صحیح از محصولات تا رسیدن به دست مشتری می باشد که از همین جهت هم اهمیت بالایی دارد.
شرایط نگه داری محصول تولید شده به عواملی مانند محل نگه داری، شرایط اقلیمی، آب و هوا و نحوه انجام وظایف پرسنل انبار مرتبط است. درستی انجام وظایف انبار باید به گونه ای باشد که از آنها به طور کامل محافظت شود تا از خراب شدن آنها جلوگیری شود.
مهارت های مورد نیاز مدیریت بازاریابی
بعد از آشنایی کامل با مهمترین وظایف مدیریت بازاریابی باید بتوانید مهارت های مورد نیاز یک مدیر بازاریابی موفق را بشناسیم تا آنها را به خوبی فرا بگیریم. یک مدیر بازاریابی باید مهارت ها و توانایی های مختلفی را یاد بگیرد که مهمترین آنها عبارتند از :
- تسلط داشتن به زبان انگلیسی به عنوان یک زبان بین المللی
- داشتن اعتماد به نفس در مذاکره و فروش محصولات
- دارای شخصیت و کلاس کاری خوب
- تجربه انجام امور زیر بیشترین فشار کاری
- توانایی تجزیه و تحلیل و توجه به جزئیات
- توانایی مدیریت مالی و بودجه در شرایط سخت اقتصادی
- آشنایی با زبان های خارجی دیگر مانند آلمانی، فرانسوی یا عربی
- توانایی رهبری کردن یک تیم متخصص و کار آزموده
- توانایی برنامه ریزی کردن امور و وظایف بخش های مختلف
- توانایی ایجاد طرح و خلاقیت در انجام کارها
- توانایی در ارایه سخن و فن بیان مناسب
این موارد بخشی از مهارت های مورد نیاز یک مدیر بازاریابی برای انجام کارهای محوله است.
چگونه می توانیم مدیر بازاریابی شویم؟
در جواب این سوال که عمدتا افراد برای ورود به بحث بازاریابی می پرسند باید به گام های مورد نیاز جهت شناخت بازاریابی موفق اشاره کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مدیریت بازاریابی می توانید از طریق لینک زیر وارد آموزش جامع این موضوع شوید:
در ادامه به توانایی و تخصص های لازم برای اینکه بتوانیم مدیر بازاریابی خوبی شویم اشاره خواهیم کرد :
- کسب تحصیلات مورد نیاز
کاملا مشخص است که اگر بخواهیم در هر زمینه ی کاری وارد بشویم باید با علم و دانش آن وارد شویم. بازاریابی هم از این قاعده مستثنی نیست و افراد علاقمند باید در ابتدا تحصیلات تخصصی خود را با عنوان بازاریابی و مدیریت بازرگانی طی کنند.
- کسب تجربه موفق
برخی از افراد برای اینکه بتوانند با دید بهتری به سراغ مدیریت بازاریابی بروند ابتدا باید در شرکت ها و کسب و کارهای مختلف تجربه کسب کنند.
- اخذ گواهینامه و مدرک معتبر
بعد از طی کردن آموزش های مورد نیاز می بایست گواهینامه ی معتبر و مدرکی که ثابت می کند افراد دوره های تخصصی را گذرانده اند را اخذ کرد. این مورد به بالا بردن وجهه و تخصص شما کمک ویژه ای خواهد کرد.
- رهبری کردن کمپین های بازاریابی
برای اینکه بتوانید وظایف مدیر بازاریابی را فرا بگیرید ابتدا باید حداقل یک کمپین و گروه بازاریابی را رهبری کنید و با اصول اولیه مدیریت یک تیم بازاریابی آشنا شوید.
- ارایه رزومه کاری مناسب
افراد بعد از کسب گواهینامه و تجربه موفق باید بتوانند رزومه کاری مناسبی را تهیه کنند که برای ارایه به شرکت ها و کسب و کارهای مختلف مورد نیاز است. در نهایت بعد از انجام موارد فوق می توانید نیازمندی های لازم برای ورود به مدیریت بازاریابی را کسب کنید.
جمع بندی درباره وظایف مدیریت بازاریابی
در این مقاله با مفهوم بازاریابی و اهداف مورد نظر برای حرفه ی مدیریت بازاریابی آشنا شدیم و در ادامه درباره اطلاعات مورد نیاز در مورد عمده وظایف مدیریت بازاریابی بحث کردیم. پیشنهاد می کنیم برای کسب اطلاعات ارزشمند برای مدیران بازاریابی، به یک منبع آموزشی معتبر مانند فرادرس مراجعه کنید تا با آموزش های چند رسانه ای و جامع این مجموعه، به مبحث مدیریت بازاریابی مسلط شوید.