تابع HLOOKUP و آموزش استفاده در اکسل با مثال کاربردی
تابع HLOOKUP و آموزش استفاده در اکسل با مثال کاربردی
بعد از فراگیری فرمول های اکسل متنوع می خواهیم شما را با تابع HLOOKUP اکسل آشنا کنیم. یکی از سری توابع که در اکسل کاربردی و مورد استفاده است توابع جستجو است.
یاد گرفتن توابع جستجو به ما کمک بزرگی در یافتن اطلاعات مورد نظرمان را می دهد. تابع HLOOKUP یکی از توابع جستجو خوب است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
تعریف تابع HLOOKUP
این تابع یک مقدار رو به صورت افقی جستجو میکنه و نتیجه متناظر با اون جستجو رو به عنوان نتیجه تابع نمایش میدهد.
قاعده کلی تابع HLOOKUP اکسل به صورت زیر هست :
(جستجوی تقریبی [اختیاری]، شماره سطر، محدوده جستجو، مقدار موردنظر برای جستجو ) HLOOKUP=
مثال : برای اینکه بهتر با نحوه استفاده از این تابع آشنا بشیم جدول زیر رو در نظر بگیرید:
مقدار موردنظر برای جستجو : این پارامتر مقداری رو که قراره در محدوده موردنظر ما جستجو بشه تعیین میکنه. ما در این مثال میخوایم میزان تولید رو برای تاریخی که در سلول A5 وارد کردیم بدست بیاریم. بنابراین مقداری که ما میخوایم بر اساس اون جستجو رو انجام بدیم سلول A5 هست. پس پارامتر اول ما برابر A5 هست.
محدوده جستجو : در این پارامتر ما بازه ای رو که در اون قراره جستجو رو انجام بدیم تعریف میکنیم. این بازه باید هم شامل سطری باشه که ما قراره در اون جستجو رو انجام بدیم (در مثال ما سطر تاریخ) و هم سطری که به نتایج متناطر جستجو از اون هستیم (سطر مربوط به میزان تولید). پس پارامتر دوم ما برابر A1:F2 هست.
شماره سطر : این پارامتر تعیین میکنه که پس از پیدا شدن مقدار مورد نظر جواب تابع از چه سطر متناظری باید استخراج بشه و به عنوان نتیجه تابع نشون داده بشه.
در این مثال ما جستجو رو در سطر یک (سطر مربوط به تاریخ) انجام میدیم اما هدف ما رسیدن به میزان تولید مربوط به تاریخ مورد نظر هست پس باید شماره سطر رو برابر ۲ قرار بدیم. این باعث میشه که هنگامی که تاریخ مورد نظر ما در سطر اول پیدا شد، نتیجه تابع از سطر دوم که نشان دهنده میزان تولید اون تاریخ هست استخراج بشه.
جستجوی تقریبی : این پارامتر در تابع HLOOKUP اختیاری هست. اگر این مقدار رو برابر TRUE قرار بدید به این معنی هست که اگر مقدار موردنظر برای جستجو در محدوده جستجو وجود نداشت بزرگترین مقدار موجود در محدوده جستجو که کوچکتر از مقدار موردنظر برای جستجو هست به عنوان نتیجه جستجو انتخاب بشه.
خروجی تابع : به عنوان مثال در جدول بالا بزرگترین تاریخ موجود در جدول برابر ۱۳۹۳/۲/۱۷ هست. حالا اگر جستجوی تقریبی رو برابر TRUE قرار بدیم و پارامتر مقدار موردنظر برای جستجو رو ۱۳۹۳/۲/۲۰ تعیین کنیم، تابع HLOOUP نتیجه رو برای بزرگترین مقدار موجود در محدوده جستجو که که کوچکتر از ۱۳۹۳/۲/۲۰ هست (۱۳۹۳/۲/۱۷) نشون میده. اگر در این حالت پارامتر جستجوی تقریبی رو برابر FALSE قرار بدیم تابع خطای !REF# رو برمیگردنه.
خب پس فرمول تابع HLOOKUP در مثال بالا به شکل زیر تکمیل میشه :
(HLOOKUP (A5;A1:F2;2;TRUE=
با قرار دادن فرمول بالا در سلول B5، هر تاریخی رو که در سلول A5 وارد کنیم میزان تولید متناظر با اون تاریخ در سلول B5 نمایش داده میشه. به عنوان مثال اگر مقدار سلول A5 رو برابر ۱۳۹۳/۲/۱۵ قرار بدیم، عدد ۱۲۴۰ یعنی میزان تولید در تاریخ ۱۳۹۳/۲/۱۵ در سلول B5 نمایش داده خواهد شد.